10 TIPS ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ.



1. Η γαλοπούλα γενικά είναι άπαχη και στεγνώνει εύκολα στο φούρνο. Ετοιμάστε μια μαρινάδα στην οποία θα βάλετε απαραιτήτως φρέσκο βούτυρο λιωμένο και ελαιόλαδο. Επίσης, ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θυμάρι και λεμόνι ή γλυκόξινη κινέζικη σάλτσα μαζί με σάλτσα σόγιας ή μουστάρδα και μέλι. Με αυτή θα αλείφετε τη γαλοπούλα την ώρα που ψήνεται κάθε 30'.

2. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία, πλύντε καλά τη γαλοπούλα και αφαιρέστε με ένα τσιμπιδάκι και τα τελευταία της πουπουλάκια. Αν την αγοράσατε κατεψυγμένη, αφήστε τη να ξεπαγώσει καλά.

3. Εμπλουτίστε την κλασική γέμιση, στην οποία μπαίνουν κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι, με ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και χουρμάδες.

4. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε στη γέμιση δύο βασικά συστατικά που θα της δώσουν ωραία γεύση και άρωμα: το πρώτο είναι 1 φλιτζ. του καφέ μπράντι με το οποίο θα σβήσετε τη γέμιση, και το δεύτερο 1 κοφτό κ.α κανέλα.

5. Για να κάνετε σωστή δουλειά, φροντίστε να έχετε μία μεγάλη βελόνα με χοντρή κλωστή για να ράψετε το άνοιγμα της κοιλιάς της και να προστατέψετε τη γέμιση.

6. Ψήστε τη στο φούρνο στους 180°0, στην αρχή σκεπασμένη με λαδόχαρτο και μετά ξεσκέπαστη, 1 ώρα για κάθε κιλό του βάρους της. Για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε σε βάθος, τρυπήστε τη με ένα μαχαίρι και αν ο χυμός που θα βγει από το τρύπημα είναι λευκός και διαφανής η γαλοπούλα σας είναι ψημένη.

7. Όταν ψηθεί η γαλοπούλα, αφήστε τη στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα ακόμα 15'-20' για να ηρεμήσει και να συμπυκνώσει τους χυμούς της.

8. Ψήστε τις πατάτες της γαρνιτούρας σε χωριστό ταψί με ελαιόλαδο, αλλά σε εκείνο που γίνεται η γαλοπούλα ρίξτε ένα νεροπότηρο κόκκινο κρασί για να ατμίζει στο ψήσιμο και να κάνει νόστιμη σάλτσα.

9. Η γαλοπούλα, εκτός από τις πατάτες φούρνου, απαιτεί τουλάχιστον άλλες τέσσερις γαρνιτούρες: βουτυράτα σπαράγγια ή λαχανάκια Βρυξελλών, πικάντικο ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι, ταλιατέλες ογκρατέν με τέσσερα τυριά, καρότα σοτέ αρωματισμένα με κύμινο και πορτοκάλι, καθώς και αρακά βουτύρου με ψιλοκομμένο άνηθο και κρεμμυδάκια

10. Κάντε υπέροχα σάντουιτς με τα υπόλοιπα της γαλοπούλας μαζί με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, ρίγανη και φετούλες φρέσκιας ντομάτας

Σχόλια